Підтверджувальне упередження


Люди демонструють це упередження, коли збирають або пам'ятають інформацію вибірково або коли вони її інтерпретують упереджено. Майже будь-яка людина вважає свою точку зору найвірнішою, тому дуже часто люди шукають усіляку можливість довести або виправдати її. Тож вона шукає ту інформацію, яка підтверджує певні погляди і гіпотези. В певних ситуаціях ця тенденція може викривлювати висновки людей. Пояснення таких упереджень включають прийняття бажаного за дійсне та обмежену людську здатність до обробки інформації.


Результати серії експериментів у 1960-х роках показали, що люди є упередженими на користь підтвердження своїх наявних переконань. Пізніші дослідження реінтерпретували ці результати як тенденцію тестувати ідеї однобоко, з фокусом на одну можливість та ігноруючи альтернативи. В певних ситуаціях ця тенденція може викривлювати висновки людей. Пояснення таких упереджень включають прийняття бажаного за дійсне та обмежену людську здатність до обробки інформації. Інше пояснення — людина демонструє підтверджувальне упередження, оскільки вона зважує вартість помилки у судженні, а не вивчає питання у нейтральний, науковий спосіб.


Потрібно критично ставитись до своїх поглядів і суджень, і аж ніяк не надавати їм статус абсолютної істини. Безперечно, кожна людина бажає бути правою у всіх ситуаціях, проте це неможливо, тож набагото краще самому шукати спростування своїх поглядів, ніж переконуватися надалі в своїх помилках,




Комментарии

Популярные сообщения