Когнітивні упередження

    Наш мозок - це не ідеальна обчислювальна машина, він є біологічним органом, який розвився і еволюціонував на протязі мільйонів років. Проте його функції цілком призначені для вижвання наших далеких пращурів, ніж утримання і аналіз таких значних об'ємів інформації, як у сучасному світі. Ці "пережитки" заважають нам раціонально мислити, аналізувати інформацію і вибирати правильні рішення. Їх називають когнитивні іллюзії. 

    Когнітивне упередження, або когнітвні ілюзії - це структура відхилення у судженні, коли висновки про інших людей і ситуації можуть бути зроблені нелогічно. Людина створює свою власну «суб'єктивну соціальну реальність» на основі свого сприйняття даних зовнішнього світу. Побудована індивідом соціальна реальність, а не зовнішні дані, може диктувати його поведінку в соціальному світі. Таким чином, когнітивні упередження можуть іноді призводити до спотворення сприйняття, неточного судження, нелогічної інтерпретації, або того, що в широкому сенсі називається «ірраціональність». 

   Когнітивні упередження часто використовують політики, продавці, маркетологи, щоб ввести в оману, змінити чиюсь думку, змусити купити товар, зовсім не потрібний людині. Те, що допомагало виживати тисячі років назад, дуже шкодить сьогодні кожній людині.

    Але когнітивні ілюзії не є дещо невід'ємне від нашого розуму, від них можна здихатись, якщо навчитися їх знаходити у себе та у інших людей, для цього потрібно знати які бувають когнітвні упередження і як вони себе проявляють, Я вважаю це необхідною умовою задля досягнення успіху та щастя у житті

Комментарии

Популярные сообщения